Zeeuwse Bolus

Een bolus bie de koffie

Hoeveelheid circa 30 porties

Bereidingstijd 1 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Deeg

Vulling

  • 350 gram Bruine basterdsuiker
  • 350 gram Melissuiker
  • 20 gram Kaneel
  • 15 gram Gesmolten deegmargarine (± een eetlepel)
Benodigdheden
  • Kom/ Keukenmachine
  • Bakplaat
  • Theedoek
Allergieën
Bereidingswijze:
  1. Weeg alle ingrediënten netjes af en zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is.
  2. Doe alle ingrediënten in de kom/keukenmachine en zorg dat je het gist en het zout gescheiden houdt van elkaar.
  3. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg: circa 3 minuten op lage snelheid in de keukenmachine, vervolgens nog 5-6 minuten op hogere snelheid. Als u het deeg zo dun kunt uitrekken dat u er bijna doorheen kunt kijken (zonder dat het scheurt), is het goed.
  4. Bol het deeg op, dit doe je als volgt:
  • Maak je handen licht vochtig en zorg dat het deeg los komt. Trek het deeg aan de buitenkant iets uit te trekken en vouw het vervolgens naar het midden.
  • Afhankelijk van de elasticiteit vouw je het deeg 6 tot 8 keer naar binnen.
  • Draai vervolgens het deeg om.
  • Zorg dat het deeg voor je ligt. Plaats je twee handen achter het deeg en plaats daarbij je pinken aan de onderkant van het deeg. Trek het deeg zo’n 30 centimeter naar je toe en druk daarbij het deeg daarbij onder zichzelf.
  • Herhaal dit 6-8 keer, waarbij je het deeg een aantal keer draait.
  1. Leg het deeg in een bestrooide met speltbloem kom met daaroverheen een theedoek en laat het deeg rijzen gedurende circa 10 minuten.
  2. Verdeel het deeg in 30 stukjes.
  3. Bol de deegstukjes op.
  4. Leg de kaneelsuiker op een iets vochtige handdoek.
  5. Rol de deegbolletjes in de kaneelsuiker tot strengen van ongeveer 40 centimeter.
  6. Vorm ze in een spiraalvorm om zo een Zeeuwse Bolus te krijgen, stop de uiteindes van de strengen onder en boven het deeg en leg ze op de bakplaat.
  7. Laat de Zeeuwse Bolussen afgedekt nog 30 minuten narijzen.
  8. Bak ze in circa 8 minuten in een oven van circa 270 °C.
  9. Na het bakken dien je ze direct op een andere plaat omgekeerd neer te leggen en te laten afkoelen.