Voorbereiding:
- Laat een dag voordat je de stol gaat maken de rozijnen wellen. Doe dit door ze in een bak te doen met lauw koud water. Laat de rozijnen circa 30 minuten wellen. Giet dan het overtollige water af.
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Bereidingswijze:
- Weeg alle ingrediënten af.
- Doe de Spelt Witbroodmix, gist, suiker en melk in een deeg en maak er een zetsel van.
- Laat deze circa 20 minuten rusten.
- Doe vervolgens de overige grondstoffen in het deeg en kneedt het toe een spoel deeg.
- Laat het deeg circa 10 minuten rusten. Leg op het deeg de notenmix en de gewelde rozijnen.
- Meng na de 1o minuten rustig de rozijnen en noten door het deeg.
- Laat het deeg circa 20 minuten rusten
- Verdeel de amandelspijs in stukken van 100 gram en rol dit uit tot een pil van circa 20 centimeter.
- Verdeel de deegstukken in 2 gelijke delen en bol deze op.
- Laat de bollen circa 20 minuten rusten onder een theedoek.
- Rol het midden uit met een rolstok en leg hier de spijspil op. Vouw vervolgens het deeg toe.
- Draai het om en druk het deeg aan, zodat het spijspil door het deeg wordt omsloten en vastgezet wordt.
- Strijk het deeg af met ei.
- Laat het deeg circa 30 minuten narijzen.
- Bak de kerststol af op 220 0C met stoom. De baktijd is circa 25 minuten.
- Smelt een klompje boter in een pannetje. Direct na het bakken van de stollen bestrijk je deze met de gesmolten boter.
- Nadat de stollen zijn afgekoeld bestuif je deze met poedersuiker.
Eet smakelijk!