Voorbereiding
- Maak gebruik van een vierkante plastic bak met een inhoud van minimaal drie liter. Smeer deze bak in met olijfolie. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken aan de bak.
- Weeg alle ingrediënten af.
Bereidingswijze
- Doe de Kollenberger Speltbloem, Desem van Speltbloem en gist in een deegkom.
- Voeg water toe en meng dit op een lage snelheid met een mixer met een kneedhaak.
- Als alles goed gemengd, voeg dan het zout toe en meng alles goed door.
- Meng het deeg nog 5 tot 8 minuten op een matige snelheid tot een goed glutennetwerk ontstaat.
- Voeg nu langzaam het overige water toe.
- Leg het deeg in een ingesmeerde bak met een theedoek over de bak en laat het dan 1 uur rusten.
- Bestrooi het deeg met Speltbloem en vouw het deegstuk in vier stappen volgens onderstaand:
- Rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Onderflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Leg het deeg in een ingesmeerde bak met een theedoek over de bak en laat het dan 1 uur rusten.
- Herhaal hierna het proces van het vouwen van het deegstuk. Laat vervolgens het deeg nog een halfuur rijzen.
- Leg een deegkleedje op de werkbank en bestrooi deze met rijstestrooimeel of speltbloem.
- Krab het deeg voorzicht los van de bak en draait de bak om op het bestrooide deegkleedje.
- Verdeel de deegstuk in 6 gelijke stukken en laat de deegstukjes circa 30 minuten rusten onder een deegkleedje.
- Maak voorzichtig de deegstukjes egaal en langwerpig op. Zorg er hierbij voor dat de lucht erin blijft.
- Leg vervolgens de deegstukjes voorzichtig op een bakplaat die bestrooid is met rijstestrooimeel.
- Dek het deeg af en laat de deegstukken nog een half uur rijzen.
- Snijd dan het deegstukje in met een scherp mesje.
- Bak de baguettes af op 220 °C in circa 20 minuten. Open de laatste 5 minuten van de baktijd de klep.
Eet smakelijk!