Quinoa Haverbrood

Het was een van de lievelingsbroden van Steven Kruiswijk tijdens de Giro van 2016. Middels eet Tom Dumoulin ook dit brood.

Aantal: 1 Brood

Bereidingstijd: ca. 3 uur zonder de voorbereiding

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Stap 1

Stap 2

Let op: Eventueel extra water toevoegen

Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker
Allergieën

Voorbereiding

Meng stap 1 in een kom en laat dit minimaal 12 uur staan in een koele ruime of koelkast.

Werkwijze

  • Pak de kom uit de koelkast en weeg alle grondstoffen nauwkeurig af van stap 2. Als u gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de bloem. Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water. Houdt gist en zout gescheiden van elkaar.
  • Doe alle grondstoffen in de machine. Houdt wat water achter. Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling ca. 5 minuten. Kijk af en toe of er nog water moet worden toegevoegd. Het moet een soepel deegje worden.
  • Na 5 minuten de machine in de tweede versnelling zetten. Denk wel aan een soepel deegje. Laat de machine ca. 5 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit zeer rustig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaan met een egale kleur dan is het deegje goed.
  • Neem het deeg uit de machine. Bol het deegstuk op en leg ze onder een theedoek.
  • Laat het deegstuk minimaal 30 minuten rijzen. Mocht je kleine broodjes maken dan is het nu om deze te verdelen in 8 stukje van ca. 100 gram.
  • Na het rijzen het deegstuk platdrukken en opnieuw opbollen.
  • Weer minimaal 30 minuten laten rijzen.
  • Zet de oven aan op ca. 230 0C. De broodblik of bakplaat insmeren met boter of olie. De deegstukken nogmaals plat slaan en in de gewenste vorm opmaken.

Tip; Je kunt de deegstukken ietsjes natmaken en dan het deegstukje door de vlokken of zaden rollen. Dit hoeft niet maar als je het lekker vind dan kun je het nu doen.

  • De deegstukken op de bakplaat of in de broodblik leggen.
  • Geef de deegstukken een narijs van ca. 45 minuten. Eventueel snij het deegstuk met een scherpmesje in.
  • Voordat het deegstuk in de oven gaat even natspuiten.
  • De deegstukken onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 0C.
  • Wil je brood bakken dan is de baktijd ca. 25 minuten. Ga je broodjes bakken dan is de baktijd ca. 15 minuten

Tip: Na het bakken de oven iets open zetten, zodat de waterdamp kan verdwijnen en een heerlijk korst ontstaat.