Voorbereiding
Meng stap 1 in een kom en laat dit minimaal 12 uur staan in een koele ruime of koelkast.
Werkwijze
- Pak de kom uit de koelkast en weeg alle grondstoffen nauwkeurig af van stap 2. Als u gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de bloem. Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water. Houdt gist en zout gescheiden van elkaar.
- Doe alle grondstoffen in de machine. Houdt wat water achter. Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling ca. 5 minuten. Kijk af en toe of er nog water moet worden toegevoegd. Het moet een soepel deegje worden.
- Na 5 minuten de machine in de tweede versnelling zetten. Denk wel aan een soepel deegje. Laat de machine ca. 5 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit zeer rustig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaan met een egale kleur dan is het deegje goed.
- Neem het deeg uit de machine. Bol het deegstuk op en leg ze onder een theedoek.
- Laat het deegstuk minimaal 30 minuten rijzen. Mocht je kleine broodjes maken dan is het nu om deze te verdelen in 8 stukje van ca. 100 gram.
- Na het rijzen het deegstuk platdrukken en opnieuw opbollen.
- Weer minimaal 30 minuten laten rijzen.
- Zet de oven aan op ca. 230 0C. De broodblik of bakplaat insmeren met boter of olie. De deegstukken nogmaals plat slaan en in de gewenste vorm opmaken.
Tip; Je kunt de deegstukken ietsjes natmaken en dan het deegstukje door de vlokken of zaden rollen. Dit hoeft niet maar als je het lekker vind dan kun je het nu doen.
- De deegstukken op de bakplaat of in de broodblik leggen.
- Geef de deegstukken een narijs van ca. 45 minuten. Eventueel snij het deegstuk met een scherpmesje in.
- Voordat het deegstuk in de oven gaat even natspuiten.
- De deegstukken onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 0C.
- Wil je brood bakken dan is de baktijd ca. 25 minuten. Ga je broodjes bakken dan is de baktijd ca. 15 minuten
Tip: Na het bakken de oven iets open zetten, zodat de waterdamp kan verdwijnen en een heerlijk korst ontstaat.