Voorbereiding
Vlaaivulling
- De kruisbessen laten uitlekken. Vang de sap op en gebruik deze ipv water voor de vulling. Je kunt ook verse kruisbessen gebruiken.
- Giet het water/sap in de pan en breng het aan de kook.
- De suiker met het aardappelzetmeel mengen in een kleine kom.
- Als het water/sap kookt, voeg je langzaam het suikermengsel aan het water toe en roer je het rustig door tot een homogene massa ontstaat.
- Laat het geheel een paar minuten doorkoken en roer vervolgens al het fruit rustig door de massa.
- Giet de vulling in de grote kom. Laat de vulling afkoelen in de koelkast
Tip van de bakker: Als de vulling nog dof eruit ziet dan mag je nog wat vocht toevoegen. Totdat er glans komt op de vulling.
Vlaaideeg
Voor het bereiden van vlaaideeg bekijk deze link: (basis) vlaaideeg.
Bereidingswijze van de Vlaai
Verwarm de oven voor op 200 0C en smeer de vlaaipan in met roomboter. Je kunt ook bakpapier gebruiken. Knip dan een grote vierkant en leg deze ruim over de vlaaipan. Na het bakken kan je de met de uiteindjes gemakkelijk de vlaai losse uit de pan door aan het bakpapier te tillen.
Weeg alle ingrediënten voor de vlaai nauwkeurig af. Rol het deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Nu ga je het deeg opduimen. Wij noemen dit opduimen van het deeg, omdat je met de duim rustig het deeg verdeeld in de vlaaipan. Hierbij zorg je ervoor dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan.
Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kun je dit verwijderen. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen. De vulling (600 gram voor een vlaai 22 cm) in de vlaaipan doen en verdelen over de bodem.
Deegstuk voor de deksel uitrollen, met een dikte van ca. 3 mm. Rol met een pizzaroller reepjes van ca 2 cm breedte uit het deegplak. Leg de reepjes als een raster over de vlaaivulling. Haal eventueel overhangende randen eraf. Klop het ei los en bestrijk hiermee de deksel. Bestrooi deze vervolgens met decoreersuiker. Geef de vlaai een narijs van ca. 30 minuten.
Zet de vlaai onder in een voorverwarmde oven van 200 °C. De baktijd bedraagt ca. 15/20 minuten, totdat de vlaai mooi goudbruin is. De vlaai direct lossen uit de vlaaipan.