Voorbereiding
- Desemstarter: Zorg ervoor dat je desem hebt gemaakt volgens het juiste recept: Desemstarter.
Houd er rekening mee dat je minimaal 7 dagen ermee bezig bent als je zelf desem maakt.
Je kunt de Speltdesem ook kopen in onze bakkerij of via onze webshop.
- Brood: Meng van ‘stap 1’ water, desem en speltmeel in een kom. Laat dit minimaal 12 uur staan in de koelkast.
- Weeg de volgende dag alle grondstoffen af.
- Laat tijdens de laatste deegrust de oven voorverwarmen op 220 °C.
Bereidingswijze
- Voeg ‘stap 2’ bloem, zout, olijfolie, gist en water toe. Meng dit goed door elkaar.
- Kneed het deeg goed door, zodat het een soepel deeg wordt.
- Laat het deeg 5 minuten rusten.
- Voeg ‘stap 3’ het water, druppelsgewijs toe, zorg dat het water wordt opgenomen voordat nieuw water wordt toegevoegd.
- Smeer de plastic bak in met olijfolie.
- Wanneer al het water is opgenomen en het een soepel deeg, leg het deeg dan in de bak met olijfolie.
- Laat het deeg circa 1,5 uur staan.
- Vouw het deeg in vier stappen volgens onderstaand:
- Rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Onderflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Laat het deeg circa 1 uur staan.
- Herhaal het proces nog een keer zoals hierboven weergegeven.
- Laat het deeg weer circa 1 uur staan.
- Keer de bak om boven de werkbank en verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
- Maak het deeg op in de gewenste vorm.
De lucht mag er niet uit worden gehaald!
Tip: Maak gebruik van een rijsmandje, of vorm het brood en bak het op de plaat!
- Narijs van circa 30 minuten.
- Bak het brood in de oven circa 30 minuten op 220 °C.