Voorbereiding
Meng (stap 1) het water, desem en 500 gram meel in een kom.
Voor het maken van eigen desem bekijk deze link https://www.grainlabs.nl/recept/basis-recept-desemstarter/
Laat dit minimaal 12 uur in de koelkast staan.
Werkwijze
- Weeg alle grondstoffen af en warm de oven op tot 220 °C.
- Voeg de bloem, zout, olijfolie en water toe. (stap 2) Meng dit goed door elkaar.
- Kneed het deeg zodat er een soepel deeg vormt en laat dit 5 minuten rusten.
- Voeg het water druppelsgewijs toe, zorg dat het water wordt opgenomen voordat nieuw water wordt toegevoegd. (stap 3)
- Smeer de plastic bak in met olijfolie.
- Wanneer al het water is opgenomen en het een soepel deeg is leg je deze in de bak met olijfolie.
- Laat het deeg nog ca. 1.5 uur staan.
- Vouw het deeg (in een soort envelop model) in vier stappen volgens onderstaand schrijven:
- Rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Onderflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Laat het deeg nogmaals ca. 1 uur staan.
- Herhaal het proces nog een keer zoals hierboven weergegeven.
- Laat het deeg weer ca. 1 uur staan.
- Keer de bak om boven de werkbank/ keukenblad en verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
- Het deeg opmaken, in de gewenste vorm. De lucht mag er niet uit worden gehaald!
- Tip van de bakker: Wij maken gebruik van een rijsmandje om de vorm het brood te behouden.
- Laat het deeg nogmaals ca. 30 minuten narijzen.
- Bak het brood in de oven ca. 30 minuten op 220 °C.