Voorbereiding
- Meng van ‘stap 1’ bier, desem en bloem in een kom.
- Laat dit minimaal 12 uur staan in de koelkast.
- Schil de aardappel en kook deze. Na het koken de aardappelen laten afkoelen voor gebruik
Werkwijze
- Voeg alle ingrediënten van ‘stap 2’ toe aan stap 1. Meng dit goed door elkaar.
- Kneed het deeg zodat er een soepel deeg wordt.
- Even 5 minuten laten rusten.
- Voeg ‘stap 3’ het water, druppelsgewijs toe, zorg dat het water wordt opgenomen voordat nieuw water wordt toegevoegd.
- Smeer de plastic bak in met olijfolie.
- Wanneer al het water is opgenomen en het een soepel deeg is in de bak met olijfolie leggen.
- Laat het deeg ca. 1.5 uur staan.
- Vouw het deeg in vier stappen volgens onderstaand:
- Rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Onderflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Laat het deeg ca. 1 uur staan.
- Herhaal het proces nog een keer zoals hierboven weergegeven.
- Leg het deeg weer ca. 1 uur staan.
- Tijdens de laatste deegrust de oven voorverwarmen op 220 °C
- Keer de bak om boven de werkbank en verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
- Het deeg opmaken, in de gewenste vorm.
- Maak de bovenkant nat en decoreer het met speltvlokken.
De lucht mag er niet uit worden gehaald!
Tip: Maak gebruik van een rijsmandje, of vorm het brood en bak het op de plaat!
- Narijs van ca. 30 minuten.
- Bak het brood in de oven ca. 30 minuten op 220 °C.