Teff

Oorsprong

Teff is een glutenvrije graansoort en komt oorspronkelijk uit Eritrea (Afrika) en Ethiopië. Het oudst zijn vondsten in Egyptische piramiden van 5.500 jaar oud.

Familie van teff

Teff is een gewas uit de grassenfamilie, maar valt ook onder zaden. Echter valt teff onder een andere tak dan tarwe en spelt. Teff komt ook uit de Poaceae familie maar behoort tot de subfamilie de Chloridoideae, terwijl tarwe en spelt tot de subfamilie Pooideae behoren.

De bouw van de korrel

De korrels van het in aren groeiende teff zijn even groot als zandkorrels: 150 teffzaadjes wegen evenveel als 1 korrel tarwe. Doordat de korrel van teff zo klein is wordt deze niet in fracties uit elkaar gehaald maar in totaliteit vermalen, waardoor deze zijn uitstekende voedingswaarden krijgt. Verder zijn de stengels van de teffplant erg dun, waardoor de plantjes tegen de oogsttijd gaan hangen of zelfs gaan liggen.

Waarde van het graan

Teff staat erom bekend dat het zeer weersbestendig is. Dit graan groeit waar andere granen niet kunnen groeien.

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1498 358 9.6 73 0.2 72.8 2 0.4 1.6 3 47

Wat is mogelijk met teff?

Van het meel van teff wordt in Ethiopië enjera (soort brood/pannenkoek) gemaakt. In Ethiopië wordt ter verbetering van de smaak en bakwaardigheid fenegriek aan teffmeel toegevoegd. Het  meel van het in Nederland geoogste teff wordt gemengd met meel uit warmere landen zodat de meelsamenstelling verbetert, waardoor de bakkwaliteit verhoogd wordt. Ook wordt er van teff wel eens bier en pap bereidt. Zo is het mogelijk om ook met teff brood te maken als dit wordt gemengd met een andere graansoort zoals spelt, waardoor het brood een betere structuur krijgt. Wanneer het wordt gebakken, kleurt teff erg donker.

Smaak

Teff heeft een zandachtige aardse smaak van champignon in zich. Deze wordt ondersteund door een walnootachtige, mossige, zuurdesem en zemelen smaak. Verder heeft het een licht geroosterde tint.