Quinoa
Oorsprong
Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant, die 5.000 tot 7.000 jaar geleden voor het eerst werd geteeld. De zaden van de quinoa plant kunnen als graan worden gebruikt. Hoewel het geen echt graan is, komt quinoa oorspronkelijk uit de Andes, waar het werd geteeld door de Inca’s.
Familie van quinoa
Quinoa komt voort uit de zaadplantenfamilie. Quinoa is familie van de pseudo-graansoorten amarant en boekweit. Dit zaad is ook verre familie van spinazie. Deze komen beiden uit de amarantenfamilie.
Bouw van de korrel
De bladeren van de quinoa plant hebben de vorm van ganzenvoet. De korrels van quinoa groeien in rode of oranje pluimen. Het graan lijkt op gierst en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur.
Waarde van het graan
Het graan kan geteeld worden in barre weersomstandigheden, dus ook in Nederland. Verder bevat het als een van de weinige voedingsmiddelen alle essentiële aminozuren en staat het in de Schijf van Vijf. Het is namelijk een bron van eiwitten, de mineralen koper en magnesium, en het bevat veel vitamines.
Kj | Kcal | Eiwit (g) | Koolhydraten (g) | Waarvan Suikers (g) |
Waarvan Zetmeel (g) | Vetten (g) | Waarvan Verzadigd vet (g) |
Waarvan Onverzadigd vet (g) |
Vezels (g) | Natrium
(mg) |
|
per 100 gram | 1695 | 405 | 14 | 65 | 2 | 63 | 8 | 1 | 7 | 7 | 5 |
Wat is mogelijk met quinoa?
Quinoa wordt gebruikt als vervanger voor rijst en couscous. Ook kan quinoa worden gebruikt voor pap, brood en gebak. Quinoabloem wordt gebruikt voor cakes, koekjes en noedels. Zelfs sommige soorten babyvoeding bevatten quinoa. Ook wordt het gebruikt in ovenschotels, groentegerechten, soepen, taarten (hartig en zoet) en zelfs spaghetti en crackers. Voor brood met quinoa moet wel een combinatie worden gemaakt met een andere graansoort voor de structuur en de smaak van het brood. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld spelt.
Smaak
Quinoa heeft een bittere, aardappelachtige of modderige smaak. Het heeft een soort zure natte kartonnen geur, gevolgd door een duidelijke amandel en gist smaak. Quinoa is licht zoet. De smaak van quinoa verschilt per bereidingswijze.