Maïs

Oorsprong

Maïs komt oorspronkelijk uit Mexico waar het gewas door de oorspronkelijke bewoners veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. Christoffel Columbus, die Amerika ontdekte in 1492, nam de maïsplant mee naar Spanje waar het gewas ook werd verbouwd.

Familie van maïs

Maïs is afkomstig uit de grassenfamilie Poaceae, zoals tarwe en spelt, echter is maïs weer lid van een andere subfamilie namelijk Panicoideae. Maïs valt onder het geslacht Zea. Uit dit geslacht is maïs de enige soort die wordt verbouwd en wordt gebruikt als voedsel.

De bouw van de korrel

Maïs is een graansoort, maar wordt vaak gegeten als groente. Maïs is een graangewas waarbij de maïskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maïskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten. Een maïskorrel bestaat uit zetmeel, vezel, een maïskiem, eiwit en gebroken maïsgraan. Het graan heeft veel warmte en licht nodig, en kan niet goed tegen vocht

Waarde van het graan

Het meel afkomstig van het oogsten bevat zeer weinig suiker, in tegenstelling tot hoe wij vaak maïs gebruiken, namelijk als suikermaïs. Met maïs is het mogelijk om zeer veel producten te maken.

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1488 355 7.1 77.6 1.5 76.1 1.2 0.2 1.0 1.1 12

 

Wat is mogelijk met maïs?

Maïs wordt toegepast in veel verschillende gerechten. Maïsmeel wordt gebruikt voor tortilla’s, pap of paneermeel. Wanneer alleen het meel gebruikt wordt, zullen broden niet goed rijzen. Maïsmeel kan met andere granen gecombineerd worden voor het maken van brood, koeken en cakes. Het bekende popcorn wordt ook bereidt met maïs, net als polenta, bier en cornflakes. Maïs wordt natuurlijk ook verwerkt als groente in diverse gerechten.

Smaak

Maïs heeft een typische popcorn smaak. Verder heeft het een lichte karton smaak en een grasachtige/honingachtige tint. Maïs neemt gemakkelijk de smaken over van andere ingrediënten.