Kamut
Oorsprong
De precieze oorsprong van kamut (Khorasan) is onbekend. Het is mogelijk dat dit oeroude graan, net zoals veel andere oergranen, ontstaan is in West- en Centraal-Azië. Men denkt dat het voor het eerst werd geteeld op de plek waar nu Iran ligt: het Khorasan gebied. Ook wordt er verteld dat het graan is gevonden in tombes van de piramide in Egypte, vandaar dat de bijnaam King Tut’s wheat (Koning Toet’s graan) is ontstaan. Een andere legende is dat Noah kamut heeft gebruikt op de ark.
Familie van kamut
Kamut stamt uit de grassenfamilie, de Poaceae. Tevens is kamut verre familie van de huidige tarwe, dit doordat kamut dezelfde voorouders heeft als de huidige tarwe. Kamut staat ook bekend als de broer van durum.
Bouw van de korrel
De bouw van de kamut plant is hetzelfde als de tarwe plant deze heeft per spriet een aar. Per aar zijn veel korrels aanwezig. De teelt van kamut gebeurt biologisch.
Waarde van het graan
Het graan is hoog in eiwit en is over het algemeen makkelijk te verteren. Verder is de naam van dit graan beschermd.
Kj | Kcal | Eiwit (g) | Koolhydraten (g) | Waarvan Suikers (g) |
Waarvan Zetmeel (g) | Vetten (g) | Waarvan Verzadigd vet (g) |
Waarvan Onverzadigd vet (g) |
Vezels (g) | Natrium
(mg) |
|
per 100 gram | 1403 | 329 | 14.6 | 60.02 | 2.19 | 57.83 | 1.99 | 0.6 | 1.39 | 11.3 | 5 |
Wat is mogelijk met kamut?
Kamut is geschikt voor broodbereiding door de aanwezigheid van voldoende gluten. Ook wordt kamut verwerkt in babyvoeding, ontbijtgranen, energierepen, muesli, pasta’s en mixen voor pannenkoeken en wafels. Zelf kan men er brood, couscous, koekjes, cake, en pasta mee maken.
Smaak
Kamut heeft een neutrale popcornsmaak, met een getoaste, zoete nootachtige tint. Het smaakt licht naar ras. Kamut heeft een stevige structuur en neemt licht de smaken over van andere ingrediënten.