Boekweit
Oorsprong
Deze plant wordt al ongeveer 8.000 jaar lang geteeld en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De manieren van oorsprong in Europa zijn verschillend, mogelijk is dat boekweit via Rusland naar Europa is gekomen, ook via Turkije behoort tot de mogelijkheden. Via deze landen is boekweit ook in Nederland terecht gekomen.
Familie van boekweit
Boekweit komt niet voort uit de grassenfamilie zoals de andere granen. Daarom is boekweit een zogenaamd pseudograan. Boekweit komt uit de duizendknoopfamilie, dit zijn meestal kruidenplanten. Een ander lid van de familie is de welbekende rabarber. Dit pseudograan past dus eigenlijk niet bij de rest van de granen, maar zaadjes werken net zo goed als enig ander graan.
De bouw van de korrel
Zoals te zien is op het plaatje komt boekweit niet voor als gras, maar als een bloeiende plant. De vruchten van de plant zijn dan ook de boekweitkorrels. De korrel van boekweit is een soort driehoekje met een bruine drop. De boekweitkorrels hebben veel weg van beukennootjes. De oogst ervan moet voorzichtig gebeuren, aangezien de plantjes gevoelig zijn voor weersomstandigheden.
Waarde van het graan
Boekweit groeit het beste op een wat minder vruchtbare grond en bevat hoge gehaltes aan verschillende B-vitamines en mineralen.
Kj | Kcal | Eiwit (g) | Koolhydraten (g) | Waarvan Suikers (g) |
Waarvan Zetmeel (g) | Vetten (g) | Waarvan Verzadigd vet (g) |
Waarvan Onverzadigd vet (g) |
Vezels (g) | Natrium
(mg) |
|
per 100 gram | 1516 | 362 | 11.5 | 69.9 | 2 | 67.9 | 2.7 | 0.6 | 2.1 | 5.6 | 10 |
Wat is mogelijk met boekweit?
Doordat boekweit glutenvrij is, is boekweit geschikt voor mensen met de aandoening coeliakie. Echter kan niet van boekweit een brood worden gemaakt vanwege dit lage glutengehalte. Crackers, pannenkoeken en pizzabodems kunnen wél worden gemaakt van boekweit, echter wordt er vaak een combinatie gemaakt met een “echt” graan zoals spelt. Het pseudograan is uitermate geschikt voor glutenvrije koekjes.
Smaak
Boekweit heeft een popcornachtige, pinda-achtige, zoete en getoaste smaak. Deze wordt afgewisseld met een bittere smaak. Ook heeft het een lichte aardse smaak van champignons.