Boekweit

Oorsprong

Deze plant wordt al ongeveer 8.000 jaar lang geteeld en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De manieren van oorsprong in Europa zijn verschillend, mogelijk is dat boekweit via Rusland naar Europa is gekomen, ook via Turkije behoort tot de mogelijkheden. Via deze landen is boekweit ook in Nederland terecht gekomen.

Familie van boekweit

Boekweit komt niet voort uit de grassenfamilie zoals de andere granen. Daarom is boekweit een zogenaamd pseudograan. Boekweit komt uit de duizendknoopfamilie, dit zijn meestal kruidenplanten. Een ander lid van de familie is de welbekende rabarber. Dit pseudograan past dus eigenlijk niet bij de rest van de granen, maar zaadjes werken net zo goed als enig ander graan.

De bouw van de korrel

Zoals te zien is op het plaatje komt boekweit niet voor als gras, maar als een bloeiende plant. De vruchten van de plant zijn dan ook de boekweitkorrels. De korrel van boekweit is een soort driehoekje met een bruine drop. De boekweitkorrels hebben veel weg van beukennootjes. De oogst ervan moet voorzichtig gebeuren, aangezien de plantjes gevoelig zijn voor weersomstandigheden.

Waarde van het graan

Boekweit groeit het beste op een wat minder vruchtbare grond en bevat hoge gehaltes aan verschillende B-vitamines en mineralen.

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1516 362 11.5 69.9 2 67.9 2.7 0.6 2.1 5.6 10

Wat is mogelijk met boekweit?

Doordat boekweit glutenvrij is, is boekweit geschikt voor mensen met de aandoening coeliakie. Echter kan niet van boekweit een brood worden gemaakt vanwege dit lage glutengehalte. Crackers, pannenkoeken en pizzabodems kunnen wél worden gemaakt van boekweit, echter wordt er vaak een combinatie gemaakt met een “echt” graan zoals spelt. Het pseudograan is uitermate geschikt voor glutenvrije koekjes.

Smaak

Boekweit heeft een popcornachtige, pinda-achtige, zoete en getoaste smaak. Deze wordt afgewisseld met een bittere smaak. Ook heeft het een lichte aardse smaak van champignons.