Granen

GrainLabs wil inspireren en onderwijzen. We willen mensen leren hoe eenvoudig maar onweerstaanbaar de meest eerlijke granen kunnen smaken die gemaakt zijn met de beste productiemethoden. Op deze pagina lees je alles over de achtergrond van de grondstoffen. Of het nou gaat om spelt, teff of quinoa. Ook vind je hier handige weetjes, antwoord op veel gestelde vragen en informatie over de voedingswaarden van onze producten.

Er zijn verschillende soorten granen, maar er is nog maar weinig bekend over deze granen bij de meeste mensen. Graan is een verzamelnaam voor eetbare zaden van verschillende soorten grassen (Poaceae). Een graankorrel bestaat uit een vliesje (zemel), baard, kiemeiwit en kiem (endosperm). Bij sommige graansoorten zijn de kafjes vergroeit met de korrel, wat de korrel minder gevoelig maakt voor ziektes van buiten af. Het geeft tevens wel een extra stap bij het verwerken van de graan.

Het ontstaan van familie van Triticum

Al duizenden jaren gelegen maakte de mens gebruik van zaden en granen als voedingsmiddel. Er zijn mensen gevonden uit de oertijd die al graan aten. In die tijd waren tarwe of spelt, zoals we die nu kennen, er nog niet. De geschiedenis van graan gaat eigenlijk terug naar rond het huidige Midden-Oosten. De mensen uit deze regio zijn later naar Europa getrokken, hebben de granen meegenomen en deze in Europa geïntroduceerd.

Alles is begonnen bij een wilde grassoort genaamd eenkoorn, een graan met 14 chromosomen. Eenkoorn heeft zich gekruist met een andere wilde grassoort, waaruit de Tweekoorn graansoorten zijn ontstaan met 28 chromosomen. Hieronder vallen onder andere kamut, durum en emmer. Later hebben deze granen zich wederom gekruist met een wilde grassoort en daaruit is de huidige broodtarwe (Triticum Avea) en Spelt (Triticum Spelta), met 42 chromosomen, ontstaan. Eind 19de eeuw is men zelf granen gaan kruisen. Durum werd daarbij gekruist met wilde rogge en wilde gerst en op deze manier zijn de twee graansoorten triticale en tritordeum ontstaan, beide met 42 chromosomen.

Download hier de PDF van de stamboom van het ontstaan van familie van Triticum.