7 december 2023
Is verduurzaming broodnodig?

Je hoeft het niet onder stoelen of banken steken: je kijkt naar buiten en je ziet dat het weer aan het veranderen is. Tijdens het schrijven van deze blog zie ik dat het weer regent, terwijl we ook lange droogte hebben gekend dit jaar. Van onze telers heb ik gehoord dat sommige oogsten zijn mislukt, van de graanoogst tot aan de oogst van olijven.

Te veel regen bij de oogst vergroot de kans op schot (voortijdig kiemen) in het graan. Daarnaast zorgt extreme droogte weer ervoor dat de gewassen niet goed groeien, waardoor slechts de helft of zelfs helemaal niks geoogst kan worden.

Misschien is het beste voorbeeld wel de kersen oogst. Wij helpen al jaren een van de beste wielerploegen ter wereld op vlak van juiste voeding. Na elke rit, bij de finish, krijgt de renner een flesje met een rood drankje en drinkt dit op. Sinds dit jaar weet men dat wij degene zijn die dit drankje, kersensap, leveren aan de ploeg. Wij, en daarbij met name onze teler, kunnen de vraag dan ook niet meer aan. Door de hevige regen tijdens de oogst van kersen is de complete oogst mislukt. Hierdoor heeft de teler geen omzet en kan hij dus niet leveren. Ik heb begrip voor de situatie, maar het blijkt dat helaas niet iedereen dit begrijpt.

Het mag dus duidelijk zijn dat ons klimaat aan het veranderen is. Laat ik het woord maar vallen: De bestaanszekerheid van ons alle is in het gedrang. Diverse telers hebben al vrijwel geen omzet meer met als gevolg dat het voedsel duurder wordt. Het is dan ook jammer dat klimaat geen thema was tijdens de laatste verkiezingen. Terwijl dit gaat over de toekomst van ons allen. Waarom kijken we altijd naar de zeer korte termijn en niet naar de lange termijn? Of zijn sommigen bang voor verandering en willen ze graag terug naar vroeger. Och ja, volgens de laatste TikTok hype dacht de man elke week aan de Romeinen. Is dat de tijd waarin we willen leven? Ik ben blij dat ik nu leef.

Nog niet zolang geleden was ik bij een bijeenkomst over de verduurzaming van de Bakkerijbranche. Ik heb dan ook diverse lezingen gehoord, maar eentje sprong er voor mij duidelijk uit. Ik vind dat deze lezing hoop geeft en misschien wel op een simpele manier uitleg geeft over het eten van de toekomst. Voor mij was het de verrassing dat we eigenlijk weer terug moeten gaan in de tijd. De lezing was van Corné van Dooren – Senior Adviseur Duurzame Voedselconsumptie van WWF. Zijn titel was ‘’Hoe staat de wereld ervoor?’’ Met als subtitel; ‘’Verduurzaming Broodnodig!’’

Hij gaf een kijkje in de biodiversiteit van de wereld en wat voor invloed wij als mens hebben gehad op de aarde; water, het land en de dieren. Maar ook op welke manier we het simpel kunnen veranderen. Een van de belangrijkste thema’s is de transitie van eiwit. Wij horen allemaal dat we meer peulvruchten dienen te eten vanwege de eiwitten. Echter is graan een goede tweede wat betreft eiwitconsumptie. Er zitten namelijk meer eiwitten in graan dan in een ei. Tevens zijn de eiwitten in granen complexer dan in een ei.

Van Dooren vond ook dat Volkoren Brood een perfect product is voor het menu van de toekomst. Wel moet ik eerlijk erbij vermelden dat het van belang is dat brood op een traditionele manier gemaakt moet worden. Dit betekent graan, water (desem), zout, eventueel vetstof en bovenal heel veel tijd. Kijk naar de projecten Health Grain en Well on Wheat van de Universiteit van Maastricht.

Ook gaf Corné van Dooren aan dat de aandacht dient te gaan naar het wisselen in de keuze van het graan en niet alleen te gaan voor tarwe. Denk dan bijvoorbeeld aan Spelt, Rogge, Boekweit, Teff, Haver, Tritordeum, et cetera. Elk graan heeft zijn eigen karakter en zijn voedingswaarde. Dit karakter zie je dan ook terug in het brood.

Uiteindelijk gaf hij zijn visie over de menukaart van de toekomst. Het was eigenlijk het menu van onze voorouders: granen, zaden en peulvruchten met af en toe een stuk vis en/of vlees. Eet wat de regio jou biedt. De belangrijkste tip is wel om producten te eten die onze voorouders nog herkennen als voeding, zonder rare toevoegingen.

Even terugkomend op de vraag of verduurzaming broodnodig is. Mijn antwoord is volmondig “Ja”. Houd het bovenal simpel zodat iedereen het kan volgen. Je kunt eenvoudig verduurzamen door even terug te kijken in de tijd. Onze voorouders hebben misschien het antwoord allang gevonden, alleen nu pas kunnen we bewijzen dat het een duurzame en gezonde manier is.

Hierbij een link naar zijn presentatie: Powerpoint Blik op Duurzaamheid

Onderwerpen